Florin scrie un roman

TEMA

Povestirea ,,Florin scrie un roman,, abordeaza problema scrisului,a operei punand in discutie raportul realitate-fictiune.
Dar si relatia autor-narator-personaj.

TITLU

Pune accent pe verbul ,,scrie,, facand trimitere la tema povestirii.
Prenumele ,,Florin,, subliniaza importanta personajului in realizarea romanului.Florin apare intr-o tripla ipostaza:
-de autor al romanului haiducesc
-de narator ale intamplarilor
-de personaj in romanul lui Florescu
Substantivul ,,roman,,aduce in discutie raportul realitate,fictiune sau imaginatie.
OPERA
Povestirea construita pe baza povestirii in rama aprinde 3 planuri narative.Fiecare plan narativ poate avea un titlu independent.
PRIMUL PLAN NARATIV
,,Florea haiducul infatiseaza un episod din viata haiducului Florea.Sosit la Hanul Ancutei acesta o invidiaza pe frumoasa hangita pentru viata plina de bucurii de la han:,,paralele curg,glumele si cantecele se tin lant,sa tot traiesti..."
Tristetea umple sufletul haiducului la gandul ca este urmarit de potera si ca se afla mereu pe drumuri :,,Pentru mine a randuit soarta o viata de fugar,o viata pe drumuri cu potera pe urmele mele,,.
Sincer fata de hangita, haiducul ii marturiseste ca este incoltit tot, mai ales de capitanul Gealatu ca sentimentele mortii il apasa:,,visez si noaptea chipul lui urat si pe cei patruzeci de poterasi cu iatagane ascutite"
Vicleana hangita isi ascunde privirea, il indeamna sa bea vin,urca intr-o odaie tainica si isi anunta pe capitan ca haiducul poate fi ucis.
Prins si legat cu funii groase de poterasii capitanului ,haiducul ii priveste cu asprime si isi cheama calul in ajutor cu lovitura de copita, calul ii zdrobeste capul lui Gealatu care se prabuseste in tarana , haiducul se incordeaza si rupe franghiile, smulge un iatagan din mana unui poteras si ii ucide pe toti.Anita este pedepsita de haiduc care da foc hanului si pleaca pe murgul sau:"spre alte ispravi vitejesti"
AL DOILEA PLAN NARATIV
Dezvaluie faptul ca Florin este personajul creat de scriitorul Florescu,intruchipand un adolescent al carui destin este hotarat de autor.Florin ne face
sa parasim fictiunea si sa patrundem in realitate.El reciteste ultimul episod al romanului haiducesc si este mirat ca la numai 13 ani a reusit sa imagineze aventuri palpitante , ca un adevarat scriitor.Obosit baiatul se aseaza la calculator sa joace "Duke" apoi dupa ce se plictiseste , Florin isi pune rolele cu caietul in buzunar iese pe strada cu gandul de a o pedepsi pe Ana ,fosta lui prietena devenita eroina romanului haiducesc.
In final pregatind si alte incercari de razbunare isi cumpara o inghetata pe bat si aluneca pe role
AL TREILEA PLAN NARATIV
Dezvaluie faptul ca Florin este un personaj al fragmentului pregatit pentru a fi introdus in manuale. Numele autorului il aflam in momentul cand acesta semneaza o telegrama.

*Autorul povestirii este scriitorul Mircea Cartarescu care prin puterea imaginatiei sale , el dispune de narator si de personaje .Le face sa vorbeasca,sa actioneze in diferite situatii sa-si exprime gandurile si sentimentele atat in planul realitatii cat si sl fictiunii.*